Chaos in de formatie; naar een meer open stijl van besturen

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 16:59

Onbedoeld kregen we begin april van dit jaar een inkijkje in het formatieproces van onze overheid. Nogal wat mensen vonden het een blamage en een aantasting van de democratie.

 

In Buitenhof noemde Herman Wijffels noemde de foto van de aantekeningen van verkenner Kasja Ollengren een geluk bij een ongeluk. Volgens hem legt het bloot welke bestuursstijl we nodig hebben. 

 

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de kwestie zagen we een clash van twee stijlen;

  • klassieke gesloten bestuursstijl, waarin bestuurders van bovenaf alles onder controle willen houden en 
  • een nieuwe open bestuursstijl, gericht op dialoog en transparante communicatie. 

 

Veel tijd ging verloren aan het boven tafel krijgen van feiten en waarheden. We zagen mensen op machtsposities met een bijzonder slecht werkend korte termijn geheugen en een Tweede Kamer die zoekende was naar het invullen van de eigen, betrekkelijk nieuwe, rol in het formatieproces. 

 

Een vernieuwing in bestuurscultuur is er niet van de ene op de ander dag. Oude regels, manieren en omgangsvormen werken niet meer. Nieuwe worden al doende uitgevonden. 

 

Mensen als Herman Wijffels en Frederic Laloux zijn van mening dat we ons als samenleving in een overgangsperiode bevinden naar een duurzame, inclusieve en circulaire wijze van organiseren. We zijn onszelf en hoe we ons organiseren opnieuw aan het uitvinden. En dat kost tijd. 

 

In mijn werk in zorg en welzijn kom ik tegen dat het maken van een omslag naar een nieuwe, meer open stijl van organiseren vaak spannend is en soms ook als ongemakkelijk wordt ervaren. Medewerkers en leiders leren omgaan met transparantie van informatie, met nieuwe vormen van dialoog, gelijkwaardigheid in besluitvorming, nemen van verantwoordelijkheid en het samen zoeken naar oplossingen. 

 

Gaandeweg ontstaat er een nieuwe dynamiek, waarin medewerkers daadwerkelijk meebeslissen, de organisatie nog steeds bestuurbaar blijkt, de energie weer gaat stromen, werkplezier en betrokkenheid toenemen en medewerkers weer vleugels krijgen. 

 

Heb je zelf ervaring met een omslag naar een nieuwe, open stijl van organiseren en besturen? Herken je misschien iets van het ongemak? Ben je op zoek naar wegen om de communicatie en samenwerking binnen je organisatie op een nieuwe manier vorm te geven? En zoek je daarbij misschien een klankbord? 

Stuur me geheel vrijblijvend een mailtje of bel me voor een kop koffie (06-26848213)